Ο ζυγός με το τσαν ήταν ένα ξύλινο εξάρτημα στο οποίο έδεναν τα ζώα, συνήθως βόδια, ανάμεσα στα ζέβλια προκειμένου να οργώσουν. Μπορούσαν να δέσουν 2 βόδια, δεξιά και αριστερά, από τον κεντρικό άξονα.
Το ξύλινο αλέτρι διέθετε κορμό από ανθεκτικό ξύλο και στην άκρη έδεναν το υνί για να οργώσουν. Το έσερναν συνήθως με ένα βόδι.
Ξύλινο κάρο για την μεταφορά ανθρώπων αλλά και υλικών. Κατασκευάστηκε αντίγραφο σε κλίμακα για να είναι εφικτή η φωτογράφηση του.
Η παλαμαριά είναι ξύλινο εργαλείο που εφάρμοζε στο χέρι, συνήθως σε 2-3 δάχτυλα και το χρησιμοποιούσαν οι αγρότες κατά το αλώνισμα για να συγκεντρώνουν τα στάχυα σε δεμάτια προκειμένου να τα κόψουν με το δρεπάνι. Λειτουργούσε ως προστατευτικό.
Η μπούκλα ήταν ένα ξύλινο σκεύος για τη μεταφορά πόσιμου νερού. Το χρησιμοποιούσαν κυρίως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κατά την εργασία τους.
Το κουροψάλιδο είναι ένα μεγάλο μεταλλικό ψαλίδι που το χρησιμοποιούσαν για το κούρεμα των αιγοπροβάτων.
Αμόνι για τη σφυρηλάτηση της κόσας (εργαλείο για το θέρισμα).
Το λανάρ χρησιμοποιούνταν για το ξέσιμο του μαλλιού των προβάτων προκειμένου να το γνέσουν στη συνέχεια.
Το καφάσι είναι ένα εξάρτημα της κόσας (εργαλείο για το θέρισμα) το οποίο βοηθούσε στο στοίβαγμα των σιτηρών σε σωρούς.
Το σφυρί είναι εργαλείο με ξύλινη λαβή και μεταλλική κεφαλή που το χρησιμοποιούσαν για το κάρφωμα ή τη σφυρηλάτηση.
Την πέτρα ακονίσματος τη χρησιμοποιούσαν για το ακόνισμα της κόσας (εργαλείο θερισμού).Το κλειδί της κόσας είναι εργαλείο για το σφίξιμο της μεταλλικής αιχμής της κόσας πάνω στην ξύλινη λαβή της.
Το χτένι το χρησιμοποιούσαν για το χτένισμα των ζώων, κυρίως αλόγων.

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση [ανακοίνωση] δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.